Jablečno-skořicové muffiny s drobenkou
Suroviny:
Na muffiny
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru krupice
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 170 g vanilkového jogurtu
- 1 vejce
- 1/4 rostlinného oleje
- 1 šálek nastrouhaného oloupaného jablka
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce Hery
Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na muffiny vymažeme olejem. Ve střední míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici. V malé misce smícháme jogurt, vejce a olej. Mokré přísady přidáme k suchým přísadám. Promícháme a nakonec přidáme nastrouhané jablko. Uděláme drobenku. V misce smícháme mouku, cukr a skořici. K směsi přidáme Heru a nejlépe pomocí rukou vytvoříme ze směsi drobenku. Směs rozdělíme do jednotlivých formiček a posypeme drobenkou. Muffiny pečeme 17-20 minut nebo dokud na párátku při kontrole nezůstane těsto.
English version
English version
Apple Cinnamon Muffins with Crumb Topping
Ingredients:
For the muffins
- 2 cups all-purpose flour
- 1/2 cup granulated sugar
- 1/2 tablespoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 6-ounce vanilla yogurt
- 1 egg
- 1/4 cup vegetable oil
- 1 cup chopped apples
- 2 tablespoons flour
- 2 tablespoons brown sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 tablespoon vegetable shortening
Heat oven to 190°C. Spray 12 muffin cups with non-stick cooking spray.
In a medium bowl, combine the flour, sugar, baking powder, salt and cinnamon. In a small bowl, combine the yogurt, egg and vegetable oil. Pour the wet ingredients into the dry ingredients, and stir just until combined. Fold in the apples.
In a small bowl, make the crumb topping. Combine the flour, brown sugar and cinnamon. Add the shortening, and using a fork or a pastry cutter, cut in the shortening until the mixture resembles coarse crumbs.
Divide the muffin mixture between the 12 muffin cups. Sprinkle with the crumb topping.
Bake muffins for 17-20 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
In a medium bowl, combine the flour, sugar, baking powder, salt and cinnamon. In a small bowl, combine the yogurt, egg and vegetable oil. Pour the wet ingredients into the dry ingredients, and stir just until combined. Fold in the apples.
In a small bowl, make the crumb topping. Combine the flour, brown sugar and cinnamon. Add the shortening, and using a fork or a pastry cutter, cut in the shortening until the mixture resembles coarse crumbs.
Divide the muffin mixture between the 12 muffin cups. Sprinkle with the crumb topping.
Bake muffins for 17-20 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean.