sobota 11. května 2013

Jablečno-skořicové muffiny s drobenkou (Apple Cinnamon Muffins with Crumb Topping)

Jablečno-skořicové muffiny s drobenkou

Suroviny:

Na muffiny
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru krupice
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 170 g vanilkového jogurtu
  • 1 vejce
  • 1/4 rostlinného oleje
  • 1 šálek nastrouhaného oloupaného jablka
Na drobenku
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce Hery

Postup:

Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na muffiny vymažeme olejem. Ve střední míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici. V malé misce smícháme jogurt, vejce a olej. Mokré přísady přidáme k suchým přísadám. Promícháme a nakonec přidáme nastrouhané jablko. Uděláme drobenku. V misce smícháme mouku, cukr a skořici. K směsi přidáme Heru a nejlépe pomocí rukou vytvoříme ze směsi drobenku. Směs rozdělíme do jednotlivých formiček a posypeme drobenkou. Muffiny pečeme 17-20 minut nebo dokud na párátku při kontrole nezůstane těsto.



English version

Apple Cinnamon Muffins with Crumb Topping

Ingredients:

For the muffins
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 1/2 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 6-ounce vanilla yogurt
  • 1 egg
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1 cup chopped apples
For the crumb topping
  • 2 tablespoons flour
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 tablespoon vegetable shortening
Method:

Heat oven to 190°C. Spray 12 muffin cups with non-stick cooking spray.
In a medium bowl, combine the flour, sugar, baking powder, salt and cinnamon. In a small bowl, combine the yogurt, egg and vegetable oil. Pour the wet ingredients into the dry ingredients, and stir just until combined. Fold in the apples.
In a small bowl, make the crumb topping. Combine the flour, brown sugar and cinnamon. Add the shortening, and using a fork or a pastry cutter, cut in the shortening until the mixture resembles coarse crumbs.
Divide the muffin mixture between the 12 muffin cups. Sprinkle with the crumb topping.
Bake muffins for 17-20 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean.