Brokolicová polévka se sýrem
Suroviny:
- 3 polévkové lžíce olivového oleje s česnekem
- 6 jarních cibulek - nasekané na-jemno
- 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 kg mražené brokolice
- 1250 ml horkého zeleninového vývaru - z kostky nebo pravé zeleniny
- 200 gramů nastrouhaného plísňového sýra
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 dlouhá červená chilli paprička - jemně nasekaná (nemusí být)
Postup:
Na pánev nalijeme olej, nastavíme střední plamen a opékáme několik minut na-jemno pokrájené jarní cibulky. Přidáme tymián a brokolici. Opékáme za stálého míchání cca 1 minutu. Poté přidáme zeleninový vývar a nastrouhaný plísňový sýr. Přivedeme k varu, dáme pokličku a vaříme 5 minut. Poté po jednotlivých dávkách mixujeme, aby nezůstaly kousky celé brokolice. Vrátíme zpět do hrnce a přidáme čerstvě mletý pepř a osolíme podle chuti. Při podávání můžeme polévku posypat nasekanou chilli papričkou, ovšem pokud ji máme rádi. Podáváme s kouskem pečiva.
English version
Broccoli and stilton cheese soup
Ingredients:
- 3 tablespoons garlic infused olive oil
- 6 spring onions - finely chopped
- 2 teaspoons dried thyme
- 1 kg frozen broccoli
- 1250 ml hot vegetable stock - from cube or fresh vegetable
- 200 grams crumbled or chopped stilton cheese
- freshly ground black pepper
- 1 long fresh red chilli pepper - finely chopped (optional)
METHOD:
Put the garlic oil
in a large pan over a medium heat, add the chopped spring onions and cook for a couple of minutes. Add the thyme and the
frozen broccoli, and stir in the heat for a minute or so. Add the hot
vegetable stock and the crumbled or chopped Stilton and bring to a bubble, then
clamp on the lid and cook for 5 minutes. Liquidize in a blender (or
failing that a processor) - in batches - then pour back in the pan and heat if
it's cooled too much while blending, and add pepper to taste. Scatter with
a confetti of red chilli dice on serving, if you feel like it.
Zdroj: http://www.nigella.com/recipes/view/broccoli-and-stilton-soup-94
Zdroj: http://www.nigella.com/recipes/view/broccoli-and-stilton-soup-94