pátek 24. května 2013

Irský chléb (Irish Bread)

Irský chléb

Suroviny:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky celozrnné mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 šálky podmáslí

Postup:

Předehřejeme troubu na 218°C a plech vyložíme pečícím papírem. Ve velké míse smícháme mouky, sůl, sodu a cukr. Promícháme vařečkou. Teď pomalu přiléváme podmáslí a neustále mícháme. Později vzniklou směs prohněteme rukama. Poté těsto si přendáme na pomoučněný vál a hněteme rukama do té doby, dokud těsto bude mít hladký povrch a nebude se lepit. Ze vzniklého těsta utvoříme kouli, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto seshora lehce zatlačíme a vytvoříme kruh o velikosti 8". Nožem na středu vyřízneme kříž tak do čtvrtiny hloubky těsta. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 30 minut, nebo když na chléb poklepeme a uslyšíme, že je dutý, je hotový. Pokud se chléb bude na povrchu příliš připékat, zakryjeme ho alobalem a necháme ho tam do konce pečení. Když je chléb hotový, položíme ho na mřížku a necháme vychladnout. Nejlepší je, když je čerstvý. Pokud ho chceme konzumovat okamžitě, počkáme alespoň 15 minut.



English version

Irish Bread


Ingredients:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 cups whole wheat flour
  • 1 teaspoon sea salt
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 tablespoon granulated sugar
  • 2 cups buttermilk

Method:


Preheat oven to 425 degrees Fahrenheit and line a baking sheet with a piece of parchment. In a large bowl, whisk flours, salt, baking soda, and sugar. Using a wooden spoon, stir the mixture while slowly adding the buttermilk. Stir as best you can with the spoon, and then use your hands to mix in the rest of the dry bits. Turn the dough out onto a clean surface and knead a few times, just until the dough is almost smooth. Shape the dough into a ball and place on the parchment-lined baking sheet. Press down gently on the dough ball with your hands until you have an 8” round. Using a sharp knife, cut a cross in the middle, about ½” deep. Bake in the preheated oven for 30 minutes, or until the loaf sounds hollow when tapped. If you find the crust to be browning too quickly, loosely drape a piece of aluminum foil over top for the remainder of the baking time. Remove the loaf from the oven and let cool on a wire rack for at least 15 minutes before serving. This bread is best eaten on the same day it is baked.